ATLAS酒店——将绿色植物融入设计

2020-04-10 13:07:23    作者:王子悦/编译     来源:中国风景园林网

  项目名称:ATLAS酒店

  项目位置:越南广南省会安市

  项目面积:1348㎡

  业主单位:DANH Co., Ltd.

  设计公司:VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)

  室内设计:VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)

  主创设计:Vo Trong Nghia, Tran Thi Hang

  设计团队:Le Thanh Tung, Pham Huu Hoang, Nguyen Thi Ha Vi, Le Thanh Tan, Nguyen Ngoc Thien Chuong,

  摄影:Hiroyuki Oki

  完成时间:2016

  项目网站:http://atlashoian.com

ATLAS酒店:

ATLAS酒店:

  ATLAS酒店位于会安的“老城区”,这个地区自从被联合国教科文组织正式命名为世界遗产以来便迅速发展。最近,这里大部分老房子都改造成了商店和餐厅,为日常旅游提供服务。该社区以其美丽的瓦片屋顶景观和具备层次感高品质空间的内部庭院而闻名。然而,由于混乱的商业流通,这种空间品质已经慢慢受到侵蚀,老城区因此失去了平静祥和的生活。

  ATLAS HOTEL HOIAN is located in Hoi An’s ‘Old Town’: an area which has rapidly grown since it was officially named by UNESCO as a World Heritage Site. Recently, most of the ancient houses have been converted into shops and restaurants that serve the daily influx of tourism. The neighborhood is well known for its beautiful tiled-roof scape and its internal courtyards that provide a layered spatial quality between the inner and outer spaces. This quality has been slowly eroded due to chaotic commercial flow. As a consequence, Old Town has lost its charm of a calm and peaceful lifestyle.

ATLAS酒店:

  ATLAS酒店坐落在一块不规则的地块上,其设计方法是将地形约束转化为项目本身独特的特点。线性布局被划分为几个内部庭院,通过将建筑抬升到基地之上的方式,完全解放底层,创造出相互连接的庭院网络。这种空间品质反映出新会安的活力,同时也保留了旧城的魅力。

  Located in an irregular plot of land, the design approach of Atlas Hotel is to turn this constrain into its unique character. The linear layout is divided into several internal courtyards, and by lifting the building above the site, it completely frees the ground floor to create an inter-connected network of courtyards. This spatial quality reflects the dynamism of the new Hoi An but also retains the charm of the Old Town.

ATLAS酒店:

ATLAS酒店:

  这座5层的酒店共有48间客房,还设有餐厅、咖啡厅、天台酒吧、水疗中心、健身房、游泳池等一系列休闲设施。由于场地复杂,每个客房都比一般的酒店房间更短、更宽。这并不是麻烦,而是为房间提供了接触绿植的更巧妙的机会,从卧室到浴室都体现了这一点。

  The five story hotel includes 48 guest rooms as well as various leisure functions such as restaurant, café, rooftop bar, spa, gym and swimming pool. Due to the complexity of the site, each guest room is shorter and wider than typical hotel rooms. Rather than a problem, this presented an opportunity for the rooms to have greater access to greenery not only from the bedroom but also from the bathroom.

ATLAS酒店:

ATLAS酒店:

  建筑立面被当地的砂岩块所覆盖,并与裸露的混凝土板和走廊上的花盆相结合。植物沿着酒店的整个立面布置,不仅能够遮阳,还能让凉爽空气进入空间。此外,穿孔的石墙在不阻碍空气流动的情况下能够让日光进入。这个方案使室内自然通风,尽量减少空调的使用。绿色自然元素的使用体现了树屋概念:将绿色植物融入设计中,使城市地区恢复活力,促进社会进步。ATLAS酒店重新建立了人与自然的联结。

  The building façade is clad with locally-sourced sandstone pieces used in combination with an exposed concrete slab and a series of planters along the corridors. The planters are arranged along the entire façade of the hotel not only provides solar shading but also allows cooler air to ventilate the spaces. In addition, the perforated stone walls admit daylight without blocking air flow. This scheme allows the place to be naturally ventilated to minimise the use of air conditioner. The use of these green and natural elements embodies the particular interest of the office and the House for Trees concept: to integrate greenery into design as a way to rejuvenate urban areas and to contribute to societal improvement. At its core, Atlas Hotel reconnects man with nature.

ATLAS酒店:

ATLAS酒店:

 

编辑:王子悦

凡注明“风景园林网”的所有文章、项目案例等内容,版权归属本网,未经本网授权不得转载、摘编或利用其它方式使用上述作品。已经本网授权者,应在授权范围内使用,并注明“来源:风景园林网”。违反上述声明者,本网将追究其相关法律责任。

相关阅读

社会对花卉总需求继续保持增长

社会对花卉总需求继续保持增长

受行业内部和社会外部因素变化的影响,全国花卉产销形势正在发生巨变,理念在变、风格在变、模式在变。同时,从鲜切花相关统计数据持续攀升、网购规模愈来愈大等方面来看,社会对花卉产品的总需求保持增长没有变【详细】

北京大兴国际机场临空经济区中央生态公园概念设计方案确定...

12日,经国内景观、规划方面多位专家集中评审,北京大兴国际机场临空经济区中央生态公园概念设计方案确定。这为临空区中央生态公园后期深化设计和建设提供蓝图【详细】

2021年花博会地形图案初现 部分场馆已现雏形

2021年花博会地形图案初现 部分场馆已现雏形

世纪馆是本届花博会重要场馆之一,也是永久场馆。规划中的世纪馆形似蝶恋花,由东馆和西馆两部分组成,东馆主要包括多媒体虚拟展示、游客接待中心、VlP接待中心等功能,西馆主要包括珍稀植物实体展厅等功能【详细】

习近平山西考察讲话引发热烈反响

习近平山西考察讲话引发热烈反响

大家纷纷表示,加强生态文明建设,把绿水青山就是金山银山的理念落到实处,争取早日蹚出一条转型发展的新路子【详细】