JRD丨马来西亚艾美拉公寓

2020-09-02 15:42:51         来源:JRD     浏览次数:

  INTRODUCTION

  The landscape design of Ameera Residence is designed to keep intact the essence of a tropical feeling and atmosphere. It created as a private green nest instills a contemplative living environment through understated space composition and meticulous detailing.Staying in “Ameera Residence” is the perfect escapes from the chaos of city life.

  介绍

  艾美拉公寓(Ameera Residence)是一座高楼公寓,它在住宅景观的设计结构保持着本土热带风情的元素和氛围的本质。它被创建为一个私人绿色巢穴,以有限的空间和各种细节为主发挥无限创意让原本沉思的生活环境再次注入了新生命一般,让生活多次多彩。居住在‘艾美拉’可以摆脱城市生活混乱的完美之地。非但如此,还可以体验热带风格情调以及神秘,宁静,清雅和放松的度假居住氛围。

  PROJECT BRIEF

  Ameera Residence is located in the Mutiara Height area, a prime residential with 7.07 acres enclave in Kajang, Selangor. Located on the site’s proximity to the Jeloh Forest Reserve, the landscape design takes inspiration from the verdant greenery and extension into the garden.Ameera Residence’s landscaping capitalizes on the ideal location, using a variety of plant life and structural elements to turn this residential development into a luxurious garden.The development serves as a serene ‘urban lung’ and inspires the residents to understand and appreciate what Nature is all about.

  项目简介

  艾美拉公寓(Ameera Residence)项目是座落在马来西亚雪兰莪州位于Mutiara Height加影地区占地约7.07英亩的优质豪华住宅地段。该项目的景观设计的所在地点是靠近(Jeloh Forest Reserve)森林保护区的地带,其设计灵感是来自葱翠欲滴植物的启发并将其延伸至户外花园。 

  艾美拉的园林绿化方面选择在一个非常理想且适合的地理位置上,通过结合多元化植物生命和结构元素将这一座住宅开发项目变成了高级豪华的花园让住户体验非同凡响的花园之旅。该项目就如宁静的“都市绿肺”,并激发住户理解和珍惜大自然的本质让生活回归自然本色,徜徉与繁华才是都市品质生活。

  LAYOUT AND FACILITIES
 
  The landscape design of “Ameera Residence” provides spacious relaxation zones in different setting to its residents by extending the architectural lines of the residential buildings onto the landscape area. These spaces cater for a variety of activities and functions such as designer garden, children’s play area, badminton court, skateboard area and pool.
 
  布局和设施
 
  艾美拉公寓(Ameera Residence)的景观设计是利用了建筑线条延展到景观一带,住户能够在不同的设备之间拥有了宽敞的休闲空间。这些空间满足了住户的需求,提供了住户适合的空间,进行不同的活动,例如创想花园、儿童乐园、羽球场、滑板区以及泳池。
 
 

  DESIGN CONCEPT

  The concept of “Urban Recharge” is explored in studying the translation of different shapes, colour and textures when different natural elements merge into each other.The idea behind the landscape design is to enhance the atmospheric quality by provide a serene setting and ambience for recharge and rejuvenation.Inspired by the nearby mountain range, Jeloh Forest Resereve, the landscape is created as the link between the architecture and Nature.The design of this project has proven the possibility in creating such a unique and artistic space which people can live and be inspired within the limitation of the small but rather beautiful urban nest.

  设计概念

  ‘城市重新充值’ 的设计概念是在探究当不同的自然元素彼此融合时,所产生的不同形状、颜色以及质地的诠释。

  景观设计概念的背后是通过提供一个宁静的环境以及氛围,能够提高空间的质量以及重新注入新能量。

  景观的设计概念被邻近山峦森林保护区所启发,提倡把建筑设计以及大自然连接在一起。

  这个项目的设计证明了创造出独特与艺术性空间的可能性,人们可以在局限窄小但美丽的城市里生存以及被启发。

  DESIGN CONSIDERATION

  Local materials were selected to harmonize the architecture and the landscape. These materials can easily be acquired locally such as recycled granite stone, found at the site during basement construction. The material chosen highlighting the values of sustainable living through the warmth of nature. The perimeter boundary wall here is perceived not only as the demarcation line but also an art form which wrapping around the project.The overflowing water from the pool create rhythm of cascading of water complements the tranquil ambience.A series of “green” areas were also inserted here and there, combining all 3 elements, water, terraces and plantings seamlessly.The water reflects the surroundings, both the plants and the architecture, combining all elements together as part of the overall landscape design. The tree arch sculpture designed to frame the feature wall was integrated into a reflecting pool. With the reflection of the sculpture, it unites both together seamlessly.In Ameera Residence, landscape area is not just being designed as garden area, it is the combination of artistic characters and landscape (the reflections, the lights, the shadow and the sculpture), these further create a unique place with identity and with style.Lightings were located in surroundings to create various rhythms of light and shadow as well as a unique visual effect.

  设计考量

  采用本土的材料是为了让建筑以及景观自然可以互相调和,基于此项目位于山区,现场开采出大量的花岗石,所以它是被选用的天然材料之一突显出大自然中的可持续性概念。

围栏不仅仅是为了划定界限也成为了这项项目中的艺术元素。

  在艾美拉,景观设计不只是为了创造绿色空间,它是艺术特征以及景观的结合(倒影、灯光、影子以及雕塑),这些创造出了独特并拥有个性的空间。

树型样式雕塑与的墙面重叠之下构成了一幅特色墙,将并设计倒影投影在池中。将两者结合得天衣无缝。

泳池里满溢出来的水流创造出一种律动,梯级喷泉也给周围的景观给予一种安谧的氛围。一连串的绿色景观地带穿插在不同的区域。

将三种不同的元素,水、梯台以及栽植完美的结合在一起。

在不同的灯光设计下映照出独特的视觉效果

  ENVIRONMENTAL CONSIDERATION

  As one of the key landscape features, the perimeter boundary wall and water feature is created by using the recycled granite stone that are found originally at this construction site. These materials can easily be acquired locally such as recycled granite stone, found at the site during basement construction.
The forest tree species were planted randomly in the garden to harmonize with the surrounding forest- scape. A mix of species is used to blend with surroundings.
Plant species were selected to be hardy, low water use and integrating locally indigenous species to ensure that wildlife and bees are also supported.

  环境考量

  作为主要的景观特点,周围的边界墙以及泳池是利用了在建筑工地环保后的花岗岩制造的。这些材料很容易在本地获取例如环保了的花岗岩,在建筑工地的地层就能找到。热带灌木被随机的栽种在花园里,是为了调和周围的丛林景观,而混合性的栽种为了融合周围的环境。

  USERS AND SOCIAL NEEDS

  The playground has proved to be extremely popular with the local community – all ages and groups meet here to play and socialize.Park and garden are universal spaces that must fit the all classes of people in everyday activities.The low walls and widen planter boxes providing seating opportunities with the variety of leaf texture, flowers and natural elements to encourage outdoor living and social interaction.Designer garden is a true sky-garden that is a retreat, a playground and a community gathering place for the residents of Ameera Residence.

  住户以及社会需求

  儿童乐园在当地的社会需求是很高的,所有年龄层以及群体都到这儿来玩耍以及交流。

  公园以及花园是个很主要的空间,它不仅需要容纳各个阶层的用户,以进行每天不同的活动。宽阔的花池小墙以提供更多的休息区,同时上面也印有不同大小的叶子图样、花纹以及自然元素,以鼓励户外活动以及社会交流。

  CONCLUSION

  Ameera Residence is a delightful contemporary landscape space. The landscape design is interlaced with extensive water features, pool, shaded places for gathering, recreational activities for residents and enclosed landscape amenities for all manner of social events. The landscape design is arranged using a language of minimalist and complementing the modern domestic architecture.

  结语

  艾美拉公寓(Ameera Residence)是一座融合艺术质感性设计以及令人赏心悦目的当代项目。在景观设计规划方面运用各种社交活动把封闭式景观设施交织一起让整体设计无违和感,其设计让人感到无压力且舒适无比。完善以及现代感的水景,游泳池,阴凉的聚会等设施,大量提高居民出外进行户外的进行活动,因此同时也增强培养邻里之间的良好关系。
 

JRD作品马来西亚艾美拉公寓

1. Entrance Feature 入口景墙
2. Natural Boulder’s Low Wall 特色围墙
3. Cascade Planter Box 梯级花池
4. Arch Sculpture Feature Wall 雕塑墙
5. Infinity Pool 无边泳池
6. Wading Pool 儿童池
7. Children Playground 儿童乐园
8. Designer Park 休闲公园
9. Basketball Court 篮球场
10. Skateboard Play Area 滑板区域
11. Stone Benches 石凳
12. Pavilion 凉阁
13. Green Connector 绿色园路
14. Badminton Court 羽球场
15. Elevated Lawn with Low Wall 梯级草坪以及低墙

 

编辑:张婷婷

凡注明“风景园林网”的所有文章、项目案例等内容,版权归属本网,未经本网授权不得转载、摘编或利用其它方式使用上述作品。已经本网授权者,应在授权范围内使用,并注明“来源:风景园林网”。违反上述声明者,本网将追究其相关法律责任。

相关阅读

贵州绿博园:打造“盛世百园新画卷”

贵州绿博园:打造“盛世百园新画卷”

第四届绿博会暂定于10月18日举行,闭幕后,绿博园将向社会及公众开放,黔南州将以绿博园为核心,打造西部地区首屈一指的集生态观光、文化体验、康体医疗、农业休闲、商务会议于一体的有文化内涵【详细】

奥雅设计争议中二闯IPO

奥雅设计争议中二闯IPO

此番二度闯关,奥雅设计能否叩开资本市场的大门,结果也将揭晓【详细】

杭州加快推进大运河国家文化公园建设

杭州加快推进大运河国家文化公园建设

目前,《杭州市大运河国家文化公园建设方案》已完成初稿编制工作,并征求了各方面意见建议。方案提出,杭州市大运河国家文化公园建设应分为管控保护、主题展示、文旅融合【详细】

西方城市公园与公众生活发展变迁

西方城市公园与公众生活发展变迁

城市公园并不是自古有之,且并不是自古便为城市全民服务的【详细】