中德行建筑设计丨中国传统四合庭院的人文办公综合体升级改造——优选控股办公综合体

2021-12-30 10:50:47         来源:风景园林网     浏览次数:

中德行设计丨优选控股办公综合体

  优选控股办公综合体位于北京朝阳区四环绿化公园之内,由四合庭院办公楼与高尔夫俱乐部两栋单体建筑组成,室外占地3200平方米,室内占地4300平方米;为适应业主年轻化团队的办公商务需求,以四合庭院园林为重点,关联“办公楼空间、高尔夫俱乐部”综合改造升级,塑造一个中国传统庭院的人文办公综合体。

  Located in the Fourth Ring Green Park at the Fourth Ring, Chaoyang District, Beijing, the YouChoose Holdings Office Complex consists of two single-buildings, which are the quadrangle courtyard office building and the golf club that covers an outdoor area of 3200㎡ and an indoor area of 4300 ㎡. In order to meet the office and business needs of the young team of the owner, the design focus on the quadrangle courtyard garden, associate with the comprehensive transformation and upgrading of "office building space and golf club", and create a humanistic office complex of Chinese traditional courtyard.

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

  四合庭院园林改造

  Quadrangle Courtyard Garden Transformation

  改造契合业主注重东方思想的经营哲学,融入传统“上善若水”理念,“水善利万物而不争,处众人之所恶”,水善于滋润万物却不与其争短长,停留在众人不愿去的低洼之地,诠释最高的处事和经营智慧,庭院设计借用水一样的曲线柔化方正秩序规律的传统建筑。

  The transformation takes the Oriental thought into consideration, which is in line with the owner's business philosophy, integrate the traditional concept of "the best is like water". "Water is good for all things without fighting, stays where hated by all ", water is good at nourishing all things, but does not compete with anything, it stays in the low-lying place where people are unwillingly to go, and interprets the highest service and business wisdom. The courtyard design borrows the water-like curve to soften the traditional architecture of upright and foursquare order.

  曲折的步道穿插串联庭院的不同休闲区域,一步一景的视野场景设定,结合栽培四季不同的果树植物,曲径通幽实现寄情山水的隐逸心境,满足内部员工工作之余的休闲锻炼。借用中国传统的园林格局,聚焦院中“亭”为点睛之笔,结合坡道覆盖绿植的建筑结构,柔化直面建筑对于四面办公楼空间的影响,以山丘的形态隐于庭院,与庭院融为一体,为员工营造一个会客、Party与员工休息的共享空间;其可封闭的开合立面,实现“冬天封闭围炉看雪、夏天敞开闲坐纳凉”的场景营造。

  The winding trails are interspersed with different leisure areas in the courtyard, the vision scene is set step by step, combined with the cultivation of fruit trees and plants in different seasons. The winding paths lead to seclusion can realize the secluded mental state of abandoning oneself to nature, while meeting the leisure exercise of internal employees after work. Borrowing the traditional Chinese garden pattern, focusing on the "Pavilion" in the courtyard as the finishing touch, combined with the building structure covered with green plants on the ramp, soften the impact of facing the building on the space of four office buildings, hide in the courtyard in the form of hills, integrate with the courtyard, and create a sharing space for employees to receive guests, party and rest. The opening and closing facade can be closed at any time, which realizes the scene of "closing the stove to watch the snow in winter and to sit in the cool in summer".

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

  办公楼空间改造

  Office Building Space Transformation

  四合院楼体建筑为两层中式仿古建筑,局部为单层建筑,内部办公空间通过简约现代的设计形式,适应当代对办公功能与审美的双重需要;结合落地玻璃的通透性,一改传统建筑沉闷、闭塞的室内氛围。在办公楼地下区域特别开辟圆形天窗,为展示陈列厅导入光影,提升整体的透亮性。

  The building of quadrangle courtyard is a two-story Chinese antique building, part of which is a single-story building. The internal office space meets the dual needs of office function and aesthetics through simple and modern design forms, together with the permeability of floor glass, to change the dull and closed indoor atmosphere of traditional buildings. A circular skylight is specially opened in the underground area of the office building to introduce light and shadow into the exhibition hall to improve the overall transparency.

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

  高尔夫俱乐部综合改造

  Comprehensive Transformation of Golf Club

  高尔夫俱乐部在提升原有使用的空间功能、灯光照明的氛围调性以外,规划新增了储存空间、厨房、雪茄房、会客室等其他功能;其二层VIP练习室通过整块超大规格尺寸的三层LOW-E超白全景落地窗,让使用者可以室内无距离感受户外球场的体验。

  In addition to improving the original space function and the atmosphere tone of lighting, the golf club is planned to add other functions such as storage space, kitchen, cigar room, reception room and so on. The VIP practice room on the second floor has a large three-story Low-E ultra-white panoramic French window, so that users can feel the experience of outdoor courts without distance indoors.

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

  构筑人文价值的办公综合体

  Building an Office Complex with Humanistic Value

  优选控股办公综合体以“四合庭院与俱乐部”休闲功能场地为基础,聚焦升级适境办公空间之上,思考人文休闲兼顾经济效益的设计考量,为园区员工营造一个调节工作状态的场所空间,释然压力情绪的同时,带动工作价值效益的提升,构筑良性发展的企业人文之道;以及展厅陈列、俱乐部休闲商务的适配功能满足,促进企业市场商务合作的场所有利支撑。

  Based on the leisure functional site of " Quadrangle Courtyard and Club", the YouChoose Holdings office complex focuses on upgrading the suitable office space, considers the design consideration of humanistic leisure & economic benefits, creates a space to adjust the working state for the park employees, relieves the pressure mood and drives the improvement of work value and benefits, builds a humanistic way for benign development of enterprises, while satisfy the adaptation function of exhibition hall display and the club leisure business, which is a favorable support for promoting business cooperation in the enterprise market.

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体

中德行设计丨优选控股办公综合体


  项目名称:优选控股办公综合体
  项目甲方:优选控股有限公司
  项目地址:北京朝阳区
  设计公司:北京中德行建筑设计有限公司
  主创设计师:张春利
  设计团队:时仙娜、龚宇坤
  设计内容:B1、1、3层室内及园林景观
  设计面积:室内4300平方米,室外3200平方米
  设计时间:2020
  建成时间:2021
  项目使用产品、材料品牌:清水混凝土、青砖、耐候钢、三层中空加low-e玻璃
  施工单位及关联团队:高新贵施工团队
  摄影团队:钟永刚

  Project Name: YouChoose Holdings Office Complex
  Client: YouChoose Holdings Co., Ltd
  Project Address: Chaoyang District, Beijing
  Design Company: Beijing China Virtue Architectural Design Co., Ltd
  Chief Designer: Chunli Zhang
  Design Team: Xianna Shi, Yukun Gong
  Design Scope: indoor space of B1, 1 and 3 floors & landscape
  Design Area: 4300㎡ indoor and 3200㎡ outdoor
  Design Time: 2020
  Completion Time: 2021
  Products and Material: Fair-faced Concrete, Green Brick, Weather-resistant Steel, Three-layer Hollow Low-E glass
  Construction & Associated Team: Xingui Gao Construction Team
  Photography team: Yonggang Zhong

 

编辑:liqing

凡注明“风景园林网”的所有文章、项目案例等内容,版权归属本网,未经本网授权不得转载、摘编或利用其它方式使用上述作品。已经本网授权者,应在授权范围内使用,并注明“来源:风景园林网”。违反上述声明者,本网将追究其相关法律责任。

相关阅读

青海这样加快建设国家公园示范省

青海这样加快建设国家公园示范省

三江源国家公园正式设立,祁连山国家公园体制试点如期完成,青海湖、昆仑山国家公园规划有序推进,青海正在加快建设以国家公园为主体的自然保护地体系示范省,努力走在前端、打造高端【详细】

海昌海洋公园将引入“奥特曼”IP开发主题园区

海昌海洋公园将引入“奥特曼”IP开发主题园区

海昌海洋公园认为,海昌海洋公园与上海新创华就“奥特曼ULTRAMAN系列”这一具有相当知名度和影响力的品牌合作,将可发挥优势互补、资源共享,助力打造海昌海洋公园成为以海洋文化为特色的生活娱乐平台【详细】

“不到长城非好汉文化”研究课题启动

“不到长城非好汉文化”研究课题启动

《清平乐·六盘山》中著名的词句是“不到长城非好汉”。中国长城学会设立了“到长城文化工作委员会”,并且启动了“不到长城非好汉文化推动长城国家文化公园建设研究”课题【详细】

如何补齐农村人居环境短板?

如何补齐农村人居环境短板?

我国农村人居环境总体水平还不高,与群众期盼还有差距【详细】